Ministers van Buitenlandse Zaken bespreken Syrische crisis
De ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Iran en Rusland plannen een ontmoeting in Doha om de recente opmars van rebellen in Syrië te bespreken, volgens een Turkse diplomatieke bron. Deze opmars is de meest significante sinds de burgeroorlog in Syrië 13 jaar geleden begon en heeft president Bashar al-Assad zwaar getroffen.
Opmars van de rebellen
Na jarenlang vast te hebben gezeten achter bevroren frontlinies, hebben de rebellen vorige week de strategische stad Aleppo in het noorden overgenomen en zijn ze vervolgens opgetrokken naar het gebied van de centrale stad Hama, dat ze voor het eerst hebben ingenomen.
Trilaterale gesprekken
Turkije, Rusland en Iran hebben regelmatig trilaterale gesprekken gevoerd over de toekomst van Syrië in het kader van het Astana vredesproces. Terwijl Turkije, als NAVO-lid, de politieke en militaire oppositie steunt, staan Rusland en Iran achter het regime van Assad. Het is bevestigd dat de drie ministers elkaar zullen ontmoeten in het kader van het Astana-proces.
Poging tot herleving van het Astana-proces
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, gaf na gesprekken met zijn Iraanse collega Abbas Araqchi in Ankara aan dat er plannen zijn om het Astana-proces nieuw leven in te blazen. Ankara heeft Assad ook opgeroepen om met het Syrische volk in gesprek te gaan om een politieke oplossing te vinden. Ondanks de recente gebeurtenissen ontkent Turkije enige betrokkenheid bij de rebellenoperatie en heeft het aangegeven dat het geen nieuwe golf van migranten naar zijn grenzen wil zien.