Myanmar’s Economische Crisis Duwt Gediplomeerde Vrouwen in de Prostitutie
De verwoestende gevolgen van de staatsgreep en daaropvolgende burgeroorlog in Myanmar hebben geleid tot een dramatische stijging van hoogopgeleide vrouwen die gedwongen worden tot prostitutie. Bijna de helft van de bevolking leeft nu in armoede en de economische instabiliteit heeft ertoe geleid dat veel vrouwen in deze wanhopige situatie belanden.
De Sarong Revolutie
Vrouwen speelden een prominente rol in de protesten die volgden op de staatsgreep van februari 2021. Ze hingen hun sarongs op straat op als symbool van weerstand, een act die verwees naar een Birmees bijgeloof dat het aanraken of passeren onder de onderkleding van een vrouw ongeluk brengt. Deze actie werd bekend als de Sarong Revolutie.
Prostitutie als Overlevingsmechanisme
De economische crisis in het land heeft veel vrouwen gedwongen tot prostitutie. Hoogopgeleide vrouwen zoals artsen, verpleegsters en leraren verkopen hun lichaam om te overleven. Prostitutie is toegenomen in de grote steden van Myanmar, met name in bordelen, karaokebars, nachtclubs en hotels.
Getuigenissen van Vrouwen in de Prostitutie
In interviews met diverse vrouwen, blijkt dat zij zich uit wanhoop tot prostitutie hebben gewend om te overleven. May, een recent afgestudeerde dokter, Zar, een voormalig verpleegster, en Su, een arts, vertellen over hun ervaringen. Ze delen hoe ze werden gedwongen tot prostitutie toen hun salarissen onvoldoende werden om in hun levensonderhoud en dat van hun gezinnen te voorzien.
Verlies van de Middenklasse
Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties is de middenklasse in Myanmar met 50% gekrompen sinds de staatsgreep. Dit heeft geleid tot een toename van basisgoederen prijzen en een daling van de levensstandaard.
Sluiting van Kledingfabrieken
Veel kledingfabrieken, die ooit werk boden aan veel vrouwen in Myanmar, zijn gesloten na de staatsgreep. Dit heeft geleid tot een nog grotere economische crisis en dwingt veel vrouwen, zoals Mya, een moeder wiens man werd gedood in de protesten, om hun lichaam te verkopen om voor hun gezin te kunnen zorgen.