Five Eyes Alliance Rapport: Online Radicalisering van Jongeren
De Five Eyes Intelligence Alliance, een samenwerkingsverband tussen de veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, heeft een gezamenlijke analyse uitgebracht over radicalisering onder jongeren. Het rapport onthult dat kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar online worden geradicaliseerd.
Geschiedenis en Belang van de Five Eyes Alliance
De Five Eyes Alliance ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog als een Amerikaans-Britse samenwerking. In de loop der jaren is de alliantie uitgebreid met Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het feit dat het eerste gezamenlijke rapport van dit samenwerkingsverband zich richt op de radicalisering van jongeren benadrukt de urgentie van dit probleem.
Verontrustende Statistieken
Ongeveer 20% van de gevallen die prioriteit kregen als mogelijke terroristische daden, betroffen jongeren. Daarnaast waren bij alle terroristische aanslagen en incidenten in Australië dit jaar de vermeende daders jongeren. De Australische federale politiecommissaris Reece Kershaw heeft onthuld dat sinds 2020 zijn agentschap 35 personen van 17 jaar of jonger heeft onderzocht, waarvan de jongste 12 was, en dat 57% van hen is aangeklaagd.
Online Radicalisering
Uit antiterrorismeonderzoeken blijkt dat dezelfde extremistische propagandavideo’s in meerdere ongerelateerde onderzoeken worden aangetroffen. Dit suggereert dat er links zijn online via platforms zoals Discord, Telegram en TikTok.
Oproep tot Vroegtijdig Ingrijpen
Veiligheidsdiensten pleiten voor vroegtijdig ingrijpen, het beperken van de toegang tot gewelddadig materiaal en het trainen van degenen die met jongeren werken om de eerste tekenen van radicalisering te begrijpen.
Beperking van Toegang tot Sociale Netwerksites
Op 29 november heeft het Australische parlement een wet aangenomen die de toegang tot sociale netwerksites voor kinderen en tieners beperkt, zodat alleen mensen van 16 jaar en ouder er gebruik van kunnen maken. Deze wet, de eerste in zijn soort, heeft de interesse gewekt van andere westerse democratieën. In een recente opiniepeiling zei 77% van de Duitsers dat ze een soortgelijk verbod in hun land zouden steunen.