Moskou chanteert Chisinau opnieuw met gasleveringen aan Transnistrië
Moskou dreigt de prijzen te verhogen en geeft geen duidelijkheid over of het vanaf volgend jaar gas zal leveren aan de afgescheiden regio Transnistrië. Dit kan de pro-Russische partijen ten goede komen, die mogelijk aan de macht komen en de toetreding van Chisinau tot de EU kunnen opschorten.
Russische gaslevering aan Transnistrië in gevaar
De autoriteiten in Moldavië erkennen dat de pro-Russische separatistische regio Transnistrië mogelijk geen Russisch gas meer zal ontvangen na het aflopen van het gasdoorvoercontract door Oekraïne eind 2024. Moskou heeft Chisinau gevraagd om met Kiev te onderhandelen over het verlengen van het contract.
Uitdagingen voor energievoorraden
De gesprekken tussen Oekraïne en Rusland betreffen niet alleen de gasdoorvoer voor Transnistrië, maar ook voor een aantal EU-landen zoals Hongarije, Slowakije en Oostenrijk, die sterk afhankelijk zijn van deze voorziening. Als Gazprom weigert om aardgas te leveren aan de pro-Russische separatistische regio Transnistrië, zou dit kunnen leiden tot een humanitaire crisis en zou Chisinau gedwongen kunnen worden om elektriciteit tegen hogere tarieven te kopen.
Politieke implicaties
Analisten suggereren dat Moskou een “kunstmatige crisis” wil creëren om de prijzen op te drijven in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend jaar in Moldavië. Dit zou kunnen leiden tot een situatie waarin leveringen niet mogelijk zijn, wat de vermeende zwakte en incompetentie van de Moldavische autoriteiten zou tonen, en pro-Russische partijen zou bevoordelen bij de verkiezingen.
Oplossingen voor energieonafhankelijkheid
Deskundigen adviseren dat Chisinau op korte termijn met Moskou moet onderhandelen en zijn standpunt over de schuld waarop Gazprom zich beroept niet moet wijzigen. Op de lange termijn moeten stappen worden ondernomen om de energieonafhankelijkheid te versterken en zich te ontdoen van de Russische energiechantage. Onder deze stappen vallen het versterken van alle interconnecties met Roemenië en het vergroten van de capaciteit voor alternatieve energieproductie.